Mikäli kovilla pakkasillakin hyvällä hyötysuhteella toimivan ilmalämpöpumpun sisäyksikkö on pystytty sijoittamaan lämmitysteknisesti hyvälle paikalle, pystytään usein sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuinen lämmitysenergia tuottamaan lähes kokonaan ilmalämpöpumpulla. Edellä kerrotun edellytyksenä on muun lämmitysjärjestelmän oikeanlainen käyttö ilmalämpöpumpun rinnalla. Tällöin lämmitykseen kuluva energia- ja rahamäärä tulee puolittumaan.

Keväällä ja syksyllä milloin lämmitysenergian tarve on talvea pienempi kytketään sähköpatterit kokonaan pois päältä. Asunnon lämpötilaa pidetään yllä ainoastaan ilmalämpöpumpulla. Ilmalämpöpumpun lämpötila asetus on yleensä keväällä ja syksyllä 21-22 asteen tietämillä. Pakkasen kiristyessä ulkona, lämpöpumpun lämpötila-asetusta nostetaan. Kovemmilla pakkasilla lämpötila-asetus on usein noin 23-25 astetta. Tällä lämpötila- asetuksella torjutaan ulkonta tulevaa kylmää ja samalla ilmalämpöpumpun tuottamaa lämpöä siirtyy enemmän kauimmaisiin huonetiloihinkin. Vaikka lämpötila-asetus olisi 25 astetta ei talon sisäilman lämpötila nouse yleensä
niin korkealle,koska kovilla pakkasilla rakennuksen lämpöhäviöt kasvavat. Tällä asetuksella saadaan ilmalämpöpumpusta enemmän lämmitysenergiaa taloon.

Useimmiten leudoimmilla keleillä ilmalämpöpumpun puhaltimen nopeus pidetään pienempänä kuin kovemmilla pakkasilla. Puhaltimen nopeuden nostamisella saadaan myös parannettua lämmön siirtymistä koko asuntoon.
Tietenkin, kun ainoastaan ilmalämpöpumpulla lämmitetään pitää huoneiden ovet pitää avoinna vähintään suurimman osan vuorokaudesta, että lämpö pääsee siirtymään asunnossa mahdollisimman vapaasti.

Mikäli pakkasen kiristyessä ulkona jossain talon osassa tulee viileä, ensimmäisenä toimenpiteenä voi kokeilla nostaa ilmalämpöpumpun lämpötila-asetusta esimerkiksi 22 asteesta 23 asteeseen tai vaikkapa 24 asteeseen.
Lämpötilan noustessa yhdellä asteella lämpöpumpun sisäyksikön välittömässä läheisyydessä nousee lämpötila myös kauempana talossa samassa suhteessa. Samalla voi kokeilla nostaa sisäyksikön puhaltimen pyörintänopeutta. Mikäli edellä kuvattu ei auta, pitää laittaa sähköpattereita päälle seuraavasti.

Siinä huoneessa missä tulee ensimmäiseksi viileä pakkasen kiristyessä kytketään sähkölämmitin päälle ja muut talon sähkölämmittimet pidetään edelleen pois päältä. Mikäli jossain muussakin huoneessa tulee viileä kytketään sähkölämmitin siinäkin huoneessa päälle. Muihin lämmittimiin ei kosketa. Edellä kuvattu ei tule olemaan hurjaa säätämistä edestakaisin, koska talossa asuva oppii nopeasti missä ulkolämpötilassa sähköpatterit on laitettava päälle ja missä lämpötilassa ne voi ottaa pois päältä. Pesutiloissa oleva lattialämmitys on järkevää pitää aina päällä.

Mikäli kaikki sähkölämmittimet pidetään päällä ja ainoastaan niiden termostaatit säädetään pienemmälle, ne kytkeytyvät silloin turhan useasti turhaan päälle. Kun asunnosta poistutaan lomalle muutamaksikin päiväksi, kytke sähkölämmittimiä päälle vaikka termostaatin asetuksella 10-15 astetta varmistamaan talon lämmitys lämpöpumpun toimintahäiriön varalle.
Asun itse 70-luvulla rakennetussa sähköpattereilla varustetussa talossa. Talvella 2014-2015 yksikään sähköpatteri ei ole ollut kytkettynä päälle. Olen siis lämmittänyt käytännössä ainoastaan ilmalämpöpumpulla. Ainoastaan pesutiloissa, takkahuoneessa ja eteisessä olevat lattialämmitykset ovat olleet hieman päällä, että laattalattia on saatu pysymään lämpimän tuntuisena.

Sähkölämmitteiseen omakotitaloon kovilla pakkasillakin hyvällä hyötysuhteella toimivan ilmalämpöpumpun hankinta on aina järkevää. Ilmalämpöpumppu maksaa oikein käytettynä itsensä takaisin . Mikäli sähkölämmitteisessä talossasi on yli 10 vuoden ikäinen ilmalämpöpumppu, saattaa sen uusiminen olla järkevää,
koska lämmitystehot ja hyötysuhteet ovat parantuneet uusilla ilmalämpöpumpuilla kovilla pakkasilla hurjasti.

Suomessa on vieläkin myytävänä sekä tietenkin asennettuna sellaisia lämpöpumppuja, mitkä eivät toimi hyvällä hyötysuhteella kovilla pakkasilla. Tämmöinen ilmalämpöpumppu ei onnistu tuottamaan suurinta osaa omakotitalon vuotuisesta lämmitysenergian tarpeesta. Hieman oikaistuna voisi sanoa, ostat minkä tahansa valmistajan ilmalämpöpumpun talosi lämmittämistä varten, osta sen valmistajan kallein tuote. Tällöin saat todennäköisesti valitsemasi ilmalämpöpumppu valmistajan parhailla lämmitysominaisuuksilla olevan mallin.